Usein kysyttyä

Meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko Risetin hienokiteiseen merisuolaan lisätty jodia? Entä ovatko Risetin pellavansiemen ja pellavansiemenrouhe varmasti suomalaisia? Voiko pellavansiemenrouhetta syödä, vaikka se sisältää kadmiumia?

Jos mieleesi tulee joku muu tuotteisiimme liittyvä kysymys, laitathan postia: info@risetti.fi.

Onko Risetin hienokiteiseen merisuolaan lisätty jodia?

Risetin hienokiteiseen merisuolaan ei ole lisätty jodia, mutta merisuolassa on sitä aina luonnostaan. Jodi on kilpirauhasen toiminnalle välttämätön hivenaine ja Suomessa jodi saadaan pääasiassa viljavalmisteista, maitovalmisteista ja liharuuista. Kasvisten jodipitoisuus riippuu maaperästä, jossa ne ovat kasvaneet. Liian suurina määrinä jodi on myrkyllistä.

Ovatko Risetin pellavansiemen ja pellavansiemenrouhe suomalaisia, vaikka niissä ei ole Joutsenmerkkiä, Avainlippua tai Sirkkalehtilippua?

Kaikki suomalaisiksi mainostetut Risetti-tuotteet ovat alkuperältään taatusti suomalaisia. Erilaiset tuotteen suomalaisuutta takaavat merkit ovat kaikki maksullisia. Emme ole halunneet Risetillä ottaa niitä käyttöön, sillä viime kädessä kuluttajat maksavat käytettyjen merkkien kustannukset tuotteiden hinnoissa.

Olen lukenut, että pellavansiemenrouhe sisältää kadmiumia. Uskaltaako sitä syödä?

Risetin pellavansiemenrouhetta voi syödä huoletta, mutta käyttösuositus on 1–2 rkl/päivä. Tämä on myös Eviran suositus.

Pellavalla on geneettinen ominaisuus kerätä maaperästä pieniä määriä kadmiumia, joka on maaperässä esiintyvä raskasmetalli. Pellavaöljyssä kadiumia ei ole, mutta pellavansiemenissä sitä on todettu, minkä lisäksi siemenet sisältävät luontaisesti syaanivetyä.

Paistettujen, keitettyjen ja paahdettujen pellavansiementuotteiden käyttö on turvallista isoinakin määrinä, sillä syaanivety haihtuu lämmön vaikutuksesta. Leivän leivonnassa pellavansiemeniä suositellaan kuitenkin käytettäväksi enintään 10 % leivän painosta. Kuumentamattomiin pellavansiementuotteisiin liittyy tuo yllä mainittu käyttösuositus eli maksimissaan 2 rkl/päivä eli noin 25 g.